Bezeg je v marsikaterem gospodinjstvu nepogrešljiva rastlina. Pomaga pri vročini, prehladu, revmi, protinu in pri marsičem drugem. Zaradi mnogih zdravilnih učinkovin ne preseneča, da je bezgov čaj danes izjemno priljubljen zdravilni napitek. Temu botruje tudi dejstvo, da ga v izobilju lahko nabiramo kar sami v naravi.
Če boste nabrali že manjšo količino bezgovih cvetov, boste na prehlad dobro pripravljeni. V nadaljevanju vam bomo zaupali, kako nabirati cvetove, kateri so zdravilni učinki bezga in kako pripraviti odličen bezgov čaj.
Zdravilni učinki bezgovega čaja
Cvetovi bezga imajo številne zdravilne učinke in tako pomagajo pri razilčnih boleznih. Njihove aktivne sestavine raztopijo sluz pri okužbah s kašljem in sinusom, lajšajo simptome prehlada, gripe in okužb dihal, kot je bronhitis, ter spodbujajo potenje in hitrejše okrevanje pri povišani telesni temperaturi. V primeru vročine lahko bezgov čaj pijejo tudi dojenčki od enega leta starosti dalje.
Cvetovi spodbujajo prebavo, pospešujejo presnovo in čistijo kri, s tem pa zmanjšujejo težave pri revmatizmu in protinu. Čaj iz bezgovih cvetov lajša zobobol, saj deluje protivnetno. Tekočino v ustih hranite nekaj minut in že kmalu boste čutili olajšanje.
Poleg vsega naštetega bezgov čaj spodbuja tudi cirkulacijo ter izboljšuje razpoloženje, s čimer pomaga pri depresiji in anksioznosti. Razlogov za to, da si proti koncu pomladi naberete bezgovih cvetov in iz njih pripravite zdravilen čaj, je več kot dovolj.
Nasveti za nabiranje bezgovih cvetov
Aromatične cvetove bezga, iz katerih nato pripravite čaj, lahko nabirate od maja do konca julija. Najboljši čas nabiranja so suhi in sončni dnevi okoli poldneva, saj se takrat oblikuje večina arome. Svetujemo vam, da s seboj vzamete večjo košaro, v kateri bodo cvetovi lahko dihali. Na dno položite kuhinjsko brisačo in na ta način preprečite morebitno pronicanje cvetov skozi odprtine košare.
Za trganje stebel s cvetovi lahko uporabite kar svoje roke, prav tako pa si lahko pomagate z žepnim nožkom ali škarjami. Izogibajte se cvetov, na katerih je veliko žuželk, še bolj previdni pa bodite glede listnih uši. Te se največkrat skrivajo na spodnjem robu cveta in so vidne šele po rezanju.
Pri nabiranju cvetov za bezgov čaj pazite tudi na to, da ne boste povsem obtrgali le enega grma. Z vsakega grma raje naberite le po nekaj cvetov, saj boste s tem naredili uslugo tako čebelam kot tudi sami rastlini, na kateri bodo kasneje pognali plodovi.
Sušenje cvetov za pripravo bezgovega čaja
Če boste cvetove uporabili za bezgov čaj, jih morate najprej posušiti. Lahko pa jih vključite tudi v recept za pripravo česa drugega, na primer za pripravo sirupa, marmelade, sladoleda, pudinga, peciva, torte, kisa, olja ali bezgovega koncentrata. Pri večini teh receptov boste potrebovali sveže cvetove.
Kako torej pusišiti cvetove za bezgov čaj? Najprej jih nežno stresite, da z njih odpadejo razni hroščki, mušice in druge žuželke. Nato odstranite večja stebla. Vzemite kuhinjsko krpo, jo raztegnite na ravno podlago ter nanjo razporedite bezgove cvetove. Sušite v suhem in temnem prostoru. Da boste preprečili plesen, cvetove na vsaka dva dni obrnite.
Drugi način za sušenje je, da v suhem prostoru (npr. na podstrehi) napeljete vrvico, nato pa nanjo obesite cvetove. Odprite tudi kakšno okno in poskrbite za zračnost prostora.
In kako veste, kdaj so cvetovi dovolj posušeni? Podržite jih v roki in nekoliko pomečkajte. Bezeg je posušen takrat, ko vam cvetovi med prsti zašumijo in razpadejo. Prepričajte se, da so povsem suha tudi stebla, saj predvsem debelejša stebla za sušenje potrebujejo nekoliko dalj časa.
Posušene cvetove bezga shranite v temne kozarce ali papirnate vrečke, zaščitene pred svetlobo.
Recept za bezgov čaj
Pri zgoraj navedenih težavah preprosto pripravite zdravilen in okusen bezgov čaj.
- V skodelico dodajte 2 čajni žlički bezgovih cvetov.
- Cvetove prelijte z 250 ml vrele vode.
- Pokrijte posodico in počakate od 5 do 10 minut.
V primeru prehlada vam svetujemo, da čaju dodate še žličko medu. Tega dodajte šele, ko napitek doseže temperaturo pitja, saj se bodo s tem ohranile zdravilne snovi medu. V čaj iztisnite še sok limone in na ta način poskrbite za vnos vitamina C, ki bo še dodatno okrepil vaš imunski sistem.
Pri okužbah sinusov lahko bezgov čaj uporabite tudi za pripravo inhalacijske parne kopeli. Uporabite štiri žličke cvetov in jih zalijte z vrelo vodo. Počakajte, da se tekočina nekoliko ohladi, nato pa paro vdihavajte približno deset minut.
Bi dodali še kaj? Ali sami bezgov čaj pripravite drugače, mu morda še kaj dodate? Veseli bomo vaših nasvetov in komentarjev!